Καταναλώνεις πολύ καφέ; Δες που μπορεί να σε βοηθήσει!


Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
«Η πρόσληψη καφέ/καφεΐνης φαίνεται να παρέχει προστατευτική δράση ενάντια στο Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας άλλης διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος», αναφέρει η Δρ Ellen Mowry, μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης, καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σε επικοινωνία που είχε μέσω e-mail με το FoxNews.com.

Η Δρ Mowry τονίζει πως πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί πως ο καφές έχει πράγματι προστατευτική δράση απέναντι στη σκλήρυνση κατά πλάκας και πως δεν πρόκειται για μια απλή συσχέτιση.

«Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού», διευκρινίζει η ερευνήτρια. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο, ποιο συγκεκριμένο συστατικό του καφέ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό στην περίπτωση της σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι για τα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει σκλήρυνση δεν συνιστάται η κατανάλωση καφέ. Επίσης, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν ώστε να προκύψει επίσημη οδηγία να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Η νέα μελέτη αποτελεί το έναυσμα να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση καφέ και σκλήρυνσης και να προκύψουν σαφέστερα συμπεράσματα.
Από το Blogger.