Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή η ημέρα γράφτηκε στην ιστορία.

Η σοβιετική Ρωσία ήταν εκείνη που εγκαθίδρυσε την 8η Μαρτίου ως την επίσημη ημέρα «εορτασμού» των αγώνων.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1917 ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η απεργία για «ψωμί και ειρήνη», ως απάντηση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης κι εργασίας, και στα δύο εκατομμύρια Ρώσων νεκρών του Πολέμου.

Διαρκεί για τέσσερις ημέρες ώσπου τελικά ο Τσάρος Νικόλαος Β' παρείχε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Σύντομα όμως οι μαζικές απεργίες τις περιόδου οδήγησαν στην «Φεβρουαριανή Επανάσταση», την πρώτη φάση της «Ρωσικής Επανάστασης» και της οριστικής πτώσης του Τσάρου.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση η Αλεξάντρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να επισημοποιήσει τη «γιορτή» στη Σοβιετική Ένωση, η οποία μέχρι το 1965 είχε χαρακτήρα εργατικό.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν το σημερινό doodle της Google να μην είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day). Παρατηρώντας το βλέπουμε όλες τις πτυχές της γυναικείας φύσης, την εργαζόμενη γυναίκα, τα δικαιώματά της και τη συμβολή της στον αθλητισμό, στη μουσική, στις επιστήμες.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
InternationalWomensDay.com


πηγή
Από το Blogger.